Cosmetische (huid)behandelingen zijn erg populair, zo ook de chemische peeling. Deze wordt steeds vaker uitgevoerd. Wilt u kleine beschadigingen zoals fijne lijntjes en oneffenheden aanpakken zonder een operatie? Dan is de chemische peeling uitermate geschikt. Maar wat is een chemische peeling eigenlijk en hoe ziet zo’n behandeling er precies uit?
Chemische peeling
Bij een chemische peeling wordt een vloeibare oplossing op de huid aangebracht. Deze oplossing bestaat uit zuren of enzymen, die in staat zijn om de huid langzaam maar zeker binnen te dringen. Laag voor laag verweken deze zuren of enzymen de huid. Wanneer de huidcellen in aanraking komen met deze oplossing, veranderen de cellen en functioneren ze niet meer. De huid schilfert vervolgens van het gezicht af, waardoor het proces een ‘peeling’ heet.
De behandeling
De vloeistof wordt tijdens de behandeling gelijkmatig in één of meerdere lagen over de huid verspreid. Wanneer de vloeistof in contact komt met de huid, zal er een tintelend en warm gevoel optreden. Hoe lang de peeling precies op de huid blijft zitten, is afhankelijk van de inwerktijd, het gevoel dat de peeling met zich meebrengt en de reactie van de huid. Zodra het gewenste eindpunt bereikt is, wordt de peeling met een koude en natte compresdoek verwijderd. Deze doek zorgt er in combinatie met een neutraliserende vloeistof voor dat de werking van het zuur stopt. De huid kan na de behandeling wat gevoelig aanvoelen en wanneer de huid gaat genezen is het mogelijk dat er wat korstjes en velletjes ontstaan. Na de peeling moet de huid goed gereinigd worden en daarnaast is het belangrijk dat de huid voldoende tegen de zon beschermd is.
Het resultaat
Mogelijk zijn er meerdere peelingbehandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Door de chemische peeling te herhalen wordt de huid steeds verder geoptimaliseerd. Welk type peeling uitgevoerd wordt, hangt af van het aantal behandelingen die nodig zijn, net als de intensiteit van de peelings. Ook de tijd tussen de behandelingen varieert. Een intensievere peeling zal bijvoorbeeld een langere herstelperiode nodig hebben dan een oppervlakkige peeling. Een chemische peeling is maatwerk, waarvoor huidtherapeuten en dermatologen vaak verschillende methoden met elkaar combineren om het gewenste resultaat te behalen. Iedere huid is anders, waardoor voor alle chemische peelings een passend behandelplan opgesteld moet worden.
Neem nu vrijblijvend contact met ons op om de verschillende opties te bespreken of om een eerste afspraak te maken.