De zon hoog aan een kraakheldere hemel is heerlijk. De zonnestralen op onze huid voelt goed en zorgt voor een gevoel van vrolijkheid.
Zodra onze huid UV stralen absorbeert treden er processen op in ons lichaam die ervoor zorgen dat we een lichaamseigen bescherming aanmaken tegen schadelijke gevolgen van de UV stralen. We maken meer melanine aan, onze huid wordt dikker en we hebben cellen die ons DNA beschermen. Echter is dit zonder onszelf te beschermen met zonnebrand vaak niet voldoende als we ons onder de zon begeven (denk aan verbranden door de zon). Zonlicht kan je huid en DNA aantasten wat nare gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Daarnaast kan het leiden tot ongewenste pigmentophoping. In dit blog wordt uitgelegd wat pigment is, waardoor het ontstaat en wat u er aan kunt laten doen middels verschillende behandelingen.
Wat is pigment?
De natuurlijke kleurstof van je lichaam, wordt pigment of melanine genoemd en deze stof wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van het haar en de iris van de ogen. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt het lichaam meer pigment aan om het lichaam te beschermen tegen UV straling. Doordat er pigment wordt aangemaakt wordt de kleur van de huid donkerder. Wanneer u zomers in de zon gaat liggen om op te warmen en bij te bruinen, zorgt u er eigenlijk voor dat uw lichaam extra werk moet verrichten om u te beschermen tegen de schadelijke UV straling.
Waardoor ontstaan pigmentvlekken?
Wanneer u in de zon ligt en uw lichaam hard aan het werk is om niet beschadigd te raken, kan het lichaam in de war raken. Dit gebeurd voornamelijk wanneer u te lang, te vaak of plotseling wordt blootgesteld aan zonlicht. Zodra de pigmentcellen in de war raken, kan het teveel pigment aanmaken op één bepaalde plek, waardoor er vervolgens pigmentvlekken ontstaan. Met name het gezicht en de handen zijn enorm gevoelig voor pigmentvlekken. Dat komt doordat de huid van uw gezicht en uw handen het meest worden blootgesteld aan zonlicht.
Naast een overvloed aan zonlicht leidt ouderdom vaak ook tot het ontstaan van pigmentvlekken. Wanneer u ouder wordt raken de cellen in uw lichaam namelijk sneller in de war dan bij jonge mensen. Deze pigmentvlekken, die ook wel ouderdomsvlekken worden genoemd, zijn in principe ongevaarlijk. Toch kan het zijn dat een pigmentvlek veranderd in huidkanker.
De huidcellen van zwangere vrouwen raken ook wel eens in de war. In dit geval wordt de opeenhoping van pigment een zwangerschapsmasker genoemd. Door de hormoonveranderingen kunnen er in het gezicht en in de nek vlekken ontstaan. Het voordeel van deze vlekken is dat ze vaak onschuldig zijn en vanzelf weer verdwijnen zodra de zwangerschapshormonen uit het lichaam zijn. Zwangerschapsvlekken zijn vaak een terugkerend probleem bij de volgende zwangerschap.
Wat kan ik doen aan een pigmentvlek?
Er zijn verschillende dingen die u kunt doen tegen pigmentvlekken. Vaak zijn pigmentvlekken die aan de oppervlak zitten gemakkelijker te behandelen dan wanneer de pigmentvlek dieper in de huidlaag ligt. Bij de cosmetische kliniek Joost Kroon zijn de artsen gespecialiseerd in verschillende pigmentbehandelingen. Zo kunnen de artsen van Joost Kroon de vlekken behandelen via:
- Het gebruik van homecare producten van Dermaceutic en/of Skintech
- Een behandeling met een chemische peeling
- Een laser behandeling
- Een combinatie van bovenstaande behandelingen
Bent u uw pigmentvlekken zat en wilt u de vlekken laten verwijderen, kijk dan eens op https://www.joostkroon.com/pigmentvlekken voor meer informatie over de behandeling van pigmentvlekken en andere cosmetische behandelingen. Wilt u liever uw vragen direct aan een specialist stellen, neem dan telefonisch contact op met 020-3338650 of mail naar info@joostkroon.com.